dinsdag 5 juli 2011

Een goede balans vinden...

Ik zie in mijn praktijk veel mensen die last hebben van de gevolgen van stress. Stress is onlosmakelijk verbonden met onze huidige levensstijl. We willen allemaal veel en vaak té veel. Ikzelf vorm daarop geen uitzondering. Het is ontzettend moeilijk om de juiste balans te vinden tussen wat je allemaal moet en wilt doen.

Wat is stress?
Stress is een antwoord van je lichaam op omgevingsfactoren. Zoals vreemde situaties die moeilijk te controleren zijn en als problematisch worden ervaren. Stress is een overlevingsmechanisme dat je in staat stelt om 'slimme' keuzes te maken als er gevaar dreigt. Deze tijdelijke stress is natuurlijk en vormt geen bedreiging voor je lichaam. De problemen ontstaan pas als stress heel intens of lang aanhoudt. Je lichaam raakt dan uitgeput omdat het onvoldoende tijd krijgt om zich te herstellen.

Zo kun je stress verminderen:
  • Stress en voeding
    Een lichaam met stressklachten heeft gezonde en hoogwaardige voeding nodig. Je gehaltes magnesium-, vitamine C en B vitamines maar ook de essentiële vetzuren dalen snel. Eet dus veel vers fruit en verse groente. Magnesium zit vooral in donkere bladgroente, pitten en zilvervliesrijst. Vette vis en avocado zorgen voor de essentiële vetzuren. Met natuurlijke voeding zorg je ervoor dat je zenuwstelsel weer in balans komt. Beperk stimulerende middelen, zoals koffie, zwarte thee en cola, zoveel mogelijk.
  • Stress en beweging
    Regelmatig bewegen in de buitenlucht is belangrijk om te ontstressen. Je tankt zonlicht (en dus vitamine D), je krijgt meer energie en je humeur klaart ervan op. Gewoon dagelijks een half uurtje stevig doorlopen is al voldoende.
  • Stress en ontspanning
    Ontspanning is ook een belangrijk middel bij de behandeling van stress. Het lukt vaak wel om je lichaam te laten ontspannen maar in je hoofd blijf je doormalen. Yoga, meditatie of tai chi zijn zeer geschikt om zowel je lichaam als ook je geest tot rust te laten komen.
De volgende week vertel ik meer over hoe je stress kunt verminderen met kruiden. Heb je specifieke vragen over wat je kunt doen tegen stress? Plaats gerust een reactie of stuur een email naar  info@happy2have.nl.

Be happy, be healthy!

Happy2Have tip
Als je gestrest bent neem dan liever kruidenthee bijv. kamille of valeriaan i.p.v. koffie.

Happy2Have citaat
"Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten